Για ραντεβού καλέστε μας στο 27210 92995

FAQ

image-337489-question.png

1)Υπερηχογράφημα Β Επιπέδου

Εξελίξεις στον Προγεννητικό Έλεγχο

Πολλά χρόνια τώρα η ιατρική επιστήμη προσπαθεί να βρει τρόπους να γεννιούνται όσο το δυνατόν πιο υγιή παιδιά αλλά και να ανιχνεύει αυτά που έχουν συγγενείς ανωμαλίες, όσο γίνεται νωρίτερα με τη χρήση του προγεννητικού ελέγχου, η πρόοδος του οποίου τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την ανακάλυψη του υπερηχογραφήματος, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο προγεννητικός έλεγχος λοιπόν περιλαμβάνει το σύνολο των εξετάσεων που γίνονται στην έγκυο γυναίκα για να φέρει στον κόσμο ένα υγιές τέκνο απαλλαγμένο από χρωμοσωμικές λειτουργικές και μορφολογικές ανωμαλίες.

Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει:

1) Τις εξετάσεις αίματος για να διαγνωσθούν οι συγγενείς λοιμώξεις (ερυθρά ,τοξόπλασμα , μεγαλοκυτταρικός ιός κ.τ.λ.).
2) Τις επεμβατικές και μη επεμβατικές μεθόδους για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και εν μέρη λειτουργικών ανωμαλιών του εμβρύου.

Οι μη επεμβατικές μέθοδοι για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών είναι:

To πάχος της αυχενικής διαφάνειας με τη συνεπικουρία κάποιων βιοχημικών δεικτών, που γίνεται στις 11 με 13 εβδομάδες της κύησης. Σ΄αυτή την εξέταση μετριέται η ποσότητα του υγρού στον αυχένα και με τη βοήθεια κάποιων βιοχημικών δεικτών υπολογίζεται η πιθανότητα για Σύνδρομο Down (Ντάουν), τρισωμία 13 και 18 στο συγκεκριμένο έμβρυο. Εάν προστεθεί η ύπαρξη ή μη ρινικού οστού στο έμβρυο, η κυματομορφή της ροής αίματος στο φλεβώδη πόρο, στην τριγλώχινα βαλβίδα και η γωνία προσώπου (η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ του οστού της άνω γνάθου και ευθείας που περνά από το ρινικό οστό και το μετωπιαίο οστό) η διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου υπερβαίνει το 90%.

Στις 16 με 20 εβδομάδες δύναται να χρησιμοποιηθεί το ALPHA TEST, δηλαδή η μέτρηση της αμφιβρεγματικής διαμέτρου και κάποιων βιοχημικών δεικτών .Έχει όμως αντικατασταθεί από την αυχενική διαφάνεια ,γιατί η τελευταία έχει μεγαλύτερη διαγνωστική αξία. Χρησιμοποιείται μόνον όταν δε δύναται να γίνει η αυχενική διαφάνεια ή σε συνδυασμό με την αυχενική διαφάνεια σε κάποιες περιπτώσεις.

2) Πότε θα πρέπει να γίνεται το πρώτο υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης και γιατί;

Το πρώτο υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης θα πρέπει να γίνεται στις 6 εβδομάδες κύησης για να ανιχνεύσουμε εάν υπάρχει σάκος κύησης εντός της μήτρας, άρα και ενδομήτριος κύησης ή όχι. Σε περίπτωση που υπάρχει σάκος κύησης με ηχογενή όρια -ιδίως άμα δούμε μέσα στο σάκο κύησης και λεκιθικό ασκό, δηλ. ένα κυστικό μόρφωμα διαμέτρου 2-4 χιλ.- είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για ενδομήτριο κύηση. Τότε μπορούμε να προσπαθήσουμε να δούμε το έμβρυο, που θα είναι στην ουρά του λεκιθικού ασκού, να το μετρήσουμε και να προσπαθήσουμε να διακρίνουμε καρδιακή λειτουργία .Εάν δεν διακρίνουμε καρδιακή λειτουργία, έχοντας δει σάκο κύησης και λεκιθικό ασκό, μετά από εξέταση σε μια εβδομάδα θα πρέπει να δούμε οπωσδήποτε καρδιακή λειτουργία, εάν έχουμε δει μόνο σάκο κύησης χωρίς λεκιθικό ασκό και καρδιακή λειτουργία θα πρέπει να περιμένουμε 2 εβδομάδες για να δούμε καρδιακή λειτουργία πριν πούμε ότι η κύηση δεν είναι βιώσιμη. Εξετάσεις β χοριακής γοναδοτροπίνης δεν χρειάζονται. Με αυτή την εξέταση μπορούμε επίσης να διαπιστώσουμε σε ποιο σημείο της μήτρας βρίσκεται ο σάκος κύησης και έτσι να αποκλείσουμε τραχηλική κύηση (στον τράχηλο), όπως και ισθμική κύηση (στο όριο μήτρας και σάλπιγγας), που εάν δεν διαγνωστούν εγκαίρως μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Ο σάκος κύησης εμφανίζεται γύρω στις 4 εβδομάδες κύησης από την τελευταία περίοδο μετρούμενη, ο λεκιθικός ασκός στις 5 και η καρδιακή λειτουργία στις 6 εβδομάδες. Εάν δεν δούμε τώρα σάκο κύησης στις 6 εβδομάδες κύησης σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει και θα το εξετάσουμε την επόμενη εβδομάδα. Η συχνότητα καρδιακής λειτουργίας στις 6 - 7 εβδομάδες είναι 100 - 120 παλμοί ανά λεπτό. Κάτω από τις 100 θεωρείται κακό προγνωστικό σημάδι.

3) Πότε γίνεται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και τι δείχνει?

Το υπερηχογράφημα που γίνεται στις 11 με 13, 6 εβδομάδες κύησης και συνηθίζεται να λέγεται υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, χρησιμοποιήθηκε στην αρχή για την ανίχνευση του Συνδρόμου Down και άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Σήμερα το εύρος χρησιμότητας της έχει επεκταθεί και εκτός χρωμοσωμικών ανωμαλιών μπορεί να διαγνώσει πάνω από το 50 τοις εκατό των ανατομικών ανωμαλιών του εμβρύου, στα χέρια έμπειρου και ικανού υπερηχογραφιστή.